sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Good morning, i survined

Selvisin kuin selvisinkin eilisestä pitkästä työpäivästä (15h!) ja nukahdin kuin lyhtypylväs heti suihkun jälkeen illalla. Märkätukkaisena sänkyynnukahtaneena mun hiukset olivat kuin linnunpelättimellä ja suoristusrautakin oli jäänyt kaverille.  Ei auttanut muu kuin laittaa hattu päähän, kun lähdin aamusta taas töihin.  
Työn jälkeen kyllä pyhitän koko päivän levolle, rentoutumiselle ja ystäväterapialle. Elikkä luvassa kirppiskiertelyä, hyvää ruokaa ja pitkiä syvällisiä ja ei niin syvällisiä keskusteluja parhaan ystäväni kanssa ja illalla vielä hyvä leffa susupalojen ohella. Wau, kuulostaapa hyvältä!

Olen tässä parisen viikkoa pohtinyt, harkinnut ja päättänyt sijoittaa ihan oikeaan digijärkkäriin nyt seuraavana palkkapäivänä, koska nämä mun iphonen ja vanhemman kameran kuvat on todella surkeita ja alkaneet ärsyttää!!. :( On harmittanut monta kertaa, kun olen ehtinyt napata kuvia jonkun hyvän tilanteen sattuessa, mutta kamera onkin "heilahtanut" tai kuva muuten vain epätarkka ja sumea täynnä vääristymiä. En tiedä kameroista juuri mitään, mutta ajattelin kysäistä eräältä media-assistenttiystävältäni apua kameran valinnassa, tosin halvimmasta päästä aloitellaan.. Toisaalta tekisi mieli ostaa käytetty halvemmalla hinnalla, mutta sitä ei koskaan tiedä loppupeleissä mitä sieltä sit tulee ja uusissa on ainakin takuuta, jos satun tunaroimaan jo heti alkuunsa. Josko sitä saisi niitä ihan oikeita hienoja kuvia tänne teidän nähtäväksi :)

                            I wish lovely day to you all!


-Alex :)
                                                         

6 kommenttia:

  1. Varoituksen sana nyt sitten multa. xD Omistatko ystävän, joka voi opettaa sua järkkäreiden käytössä tai oletko valmis oppimaan järkkärin käyttöä? Koska järkkäriä on turha hankka, jos aikoo käyttää vaan automaatti-asetusta, ja useimmiten (vähän laadukkaammalla) pokkarilla saa aikaiseksi parempaa jälkeä kuin järkkärillä. + että järkkärin linssikin on suuri asia. Itse käytän Canon Eos 550D, jonka kittilinssi (eli linssi, joka tulee mukana) on yllättävän hyvä verrattuna yleensä mukana tulleisiin linsseihin, ja alkaa olla ihan mukavalla hinnallakin, koska on jo "vanhempaa" kameramallia. + tuolla pystyy ottaa HD-videokuvaa. :D Toki järkkärillä pystyy kaikkein parhaiten estämään tärähdyksiä, mutta jos kuvankäsittelystäkään ei ole hirveästi kokemusta (mm. kohinan poistosta), niin voi olla että kuva näyttää todellakin huonolta jälkeenpäin, koska jotta tärinää pystyy hämärässä välttämään, täytyy nostaa ISO-arvoa, jolloin rakeisuus kuvissa lisääntyy.

    Mutta jos mennään Nikonin puoleen, niin jossain Nikonin järkkärikamerassa oli (en muista itse että missä) jonkinlainen tutoriaali-asetus, jonka avulla pystyi oppimaan järkkärin käyttöä. Mutta aina parasta tietenkin, jos tuttavapiirissä on joku, joka on valmis opettamaan sua käytännössä, koska ainakin itselle lukemisella opettelu ei toiminut. :x En ymmärtänyt tekstistä mitään.

    Muuten en osaa kameroista mitään sanoa, kuin että älä nyt ihan kaikkein halvimpaan mene, koska hinta osaa välillä määrittää laadunkin. Mutta toisaalta, hyvä kuvankäsittelykin voi tehdä suuria huonommallekin kuvalle. :D Ja jos tosiaankin se ystäväsi osaa enemmän sanoa, niin hyvä. Toinen on, että kannattaa katsoa netistä ihmisten arvosteluita kameroista, varmasti joku on kysynyt, mikä olisi paras ensimmäiseksi järkkäriksi.

    Aijoo, ja suosittelisin sata-sarjaa Canonista sulle (mahtaakohan Nikonissakin mennä samalla tapaa?), jos oikein muistan, niin 1000-sarjalaisissa oli aika rajalliset ISO-arvot (loppuikohan ne 400:n? Joka ei siis riitä alkuunkaan, jos tulee hämärä), ja jos mennään kymppisarjaisiin, tai yksinumeroisiin, niin sitä ammattilaisempaa järkkäriä tulee. Eli periaatteessa, tonnisarja on ihan aloittelijoille, sataset on vähän enemmän niille, jotka haluavat käyttää järkkäriä kuin järkkäriä kuuluu, kympit sitten astetta ammatillisempia ja ykköset onkin jo ihan ammattijärkkäreitä. Ja yritä jossain vaiheessa hankkia oman käytön mukaan linssi - ja linssisuojus on kanssa hyvä, jotta itse linssi ei naarmuunnu. :) Ja mäki voin jakaa jotain valokuvausvinkkejä ja apuja järkkärin käyttöön, jos haluat. Toki, sulla varmasti on kyllä lähimmässä tuttavapiirissäkin niitä, jotka osaa järkkäreitä käyttää. xD Hölmö minä. Ja oot ehkä kuullu tän saman ranttaamisen jo usean kertaan eri henkilöiltä.

    Mutta kokemuksen syvä rintaääni täällä vain puhuu. Itse käytin kaksi vuotta ensimmäistä järkkäriä automaattiasetuksilla... :T;;; Koulussa sitten onneks opinkin jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wautsi Irina, kiitti tästä perinpohjaisesta tutoriaalista, (tosin suurin osa oli mulle utopiaa!:D) Sun kuvat on upeita, mitä kuvanmuokkausohjelmaa käytät? Onko jotain tiettyjä muokkauksia/asetuksia mitä käytät kuvia muokatessasi? Tai mitä suosittelisit käytettävän? Mulla meni pää ihan pyörälle, nyt on saatava se kamera!

      Poista
    2. Just ton takia mulla olis ollu vielä superpaljon kerrottavaa, mutta tiedän että se on liikaa ihmiselle, joka ei vielä teidä ns. perus juttuja. :D Ja kiitos, ihanaa kun tykkäät kuvistani! <3

      Käytän photoshoppia (versiolla ei periaatteessa oo väliä, omani on CS5, mutta ehkä vanhempia saa halvemmalla. Jos ei omista mitään opiskelijalisenssiä, niin photoshop maksaa helposti sen yli tonnin, itse sain opiskellessa siitä -80% alennuksen).

      Ja on tiettyjä muokkauksia ja asetuksia, joita käytän, mutta en tiedä sanooko ne mitään vielä, jos nyt niitä alan listaamaan. :x;; Mutta näitä perusjuttuja suosittelen, että kun pienennät kuvaa, niin tarkenna se aina, ja korjaa värejä color balancella, jos on tarve, lisää kontrastia, jos haluat (tai jos haluat ei-kontrastisen kuvan, niin sekin käy xD) ja öö. Muistaa myös tarkistaa, ettei ole jotain häiritseviä elementtejä kuvissa ja että sommittelu toimii (kuvan croppaus). Ja se, että jos haluat käsitellä kuvia enemmänkin kuvankäsittelyohjelmalla, niin että alkuteidosto on mahdollisimman hyvä, varsinkin JPEG-kuvissa on tärkeää valoituksen olla hyvä (ei siis liian tukkossa tai liian puhkipalaneita kohtia, kohtia voi kyllä olla!), jotta JPEG-kuvan muokkaus onnistuu niin, ettei se tuhoa kuvaa. Toinen on muokata RAW-kuvia, mutta siihen on opittava myös. xD Photoshopiin saa Camera Raw -addonin, jolla pystyt avaamaan RAW-kuvia. Ja RAW-kuvat mahdollistavat sen, että kuvaa voi muokata hyvin paljonkin ilman, että se rikkoo kuvaa, koska RAW-kuviin kamera ei tallenna mitään tyyliin kontrastia (tämän takia puhkipalaneista kohdista voi saada esille vielä elementtejä), mutta JPEG-kuviin kamera tallentaa AINA, joten niissä on AINA jonkinmoinen "muokkaus". Itse opin käyttämään kokonaan RAW-kuvia vasta koulussa, kun opiskelin. xD Se oli yllättävän vaikeaa, vaihtaminen JPEG-kuvista RAW-kuviin, siis. Vaikka järkkäreissä pystyy useimmiten ostamaan molempia samaan aikaan, asetuksista kun määrittää.

      Poista
    3. Okei. Mä just päätin etsiä jostain sellasen aloittelijanpaketin, koitan perehtyä ohjeisiin ja harjoitella itse kuvaamista ihan kantapään kautta :D En tajua noista kuin murto-osan, js sitäkään. Kiitos, yritys hyvä kymppi!!! Oot mahtava, kun jaksat näinkin perusteellisesti kertoa näistä, arvostan asiaanpaneutumistasi :>

      Poista
    4. Kannattaa joo, ja se on oikeasti kaiken väärti, kun osaa käyttää oikein ja kunnolla järjestelmäkameraa - oikein käytettynä kuvien laatu kyllä paranee ja huomattavasti! :D Joten tsemppiä! Toivon, että osaisin vähän paremmin selittää (kaikein helpointa olis aina selittää kasvotusten netin ulkopuolella), mutta kyllä jo tolla asenteella opit vaikka mitä! Jes!

      Kyllä se siitä! <3

      Poista
    5. Kiitos! <3 Tsemppasit paljon! <3

      Poista

Lukijoiden elonmerkit piristävät aina! ♥